Geschiedenis

Pro Gaudio is een nog relatief jonge vereniging, maar kan vooralsnog terugblikken op een rijk gevulde geschiedenis.

VLEKHO/HAAWEE

De voorgeschiedenis van onze vereniging brengt ons terug naar 1970. In dat jaar stichtte Jan Noblesse de studentenvereniging VLEKHO. Al snel kwamen ze krap bij kas te zitten en “verkochten” ze hun naam aan de gelijknamige Vlaamse Ekonomische Hogeschool. De studentenvereniging veranderde haar naam van VLEKHO in HAAWEE, maar bleef de vereniging voor studenten Handelswetenschappen aan de Vlekho in Brussel.

ARA LINGUA/PRO LINGUA

In 1984 kwam de Nederlandstalige afdeling talen van het Institut Libre Marie Haps naar de VLEKHO. Een gedeelte van de kring Marie Haps kwam mee als vereniging voor talenstudenten aan de VLEKHO. Tien jaar later, in 1994, werd hieruit Ara Lingua opgericht. In 1997 stierf de vereniging een stille dood.
Een jaar later zorgden Kinnie Dendas, Katleen Baldewijns en Sara Hermans ervoor dat de vereniging terug tot leven kwam onder de naam Pro Lingua.

PRO GAUDIO

In Brussel in de Koningsstraat waren er twee verenigingen, HAAWEE voor de studenten
handelswetenschappen en Pro Lingua voor de talenstudenten. In 2001 beslisten Sid Van Alsenoy en Lienert Van Coillie om een kring op te richten die de twee verenigingen bundelde, en voor alle studenten aan de Vlekho campus Koningsstraat open stond. HAAWEE en Pro Lingua fuseerden naar Pro Gaudio.
Pro Gaudio bleef actief in de Koningsstraat, tot de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) in 2010 besliste om alle richtingen naar de campus in de Stormstraat te verhuizen. Joris Raskin overzag de verhuis en was dus de eerste senior in de Stormstraat.

DEN BISNIS

Als gevolg van de verhuis naar de Stormstraat werd ook het legendarische studentencafé “Den Bisnis” – gelegen aan het Koninginnenplein in Schaarbeek – in 2010 gesloten.
Twintig jaar lang was “Den Bisnis” dé place to be voor studenten van de campus aan de
Koningsstraat. Het was ook de thuishaven van studentenclubs Cleopatra en Carpe Diem én het KVHV Brussel (Katholiek Vlaams  Hoogstudentenverbond).  Arnaud “Nox” Leruitte, die vier jaar in “Den
Bisnis” gewerkt heeft, verklaarde dat het een café door en voor studenten was. De legende van “Den Bisnis” werd in stijl afgesloten met een “Begrafenis Party”, waar er ook Bisnis-awards werden uitgedeeld aan alle medewerkers en het feest werd afgesloten met een altijd geweldige ochtendcantus. “Den Bisnis” gold vooral als het vaste stamcafé van de legende Makke, van wie we helaas afscheid hebben moeten nemen in november 2020.

MAKKE

Makke

Marc Scheers, alias Makke, is tot op heden het grootste erelid dat Pro Gaudio ooit gekend heeft. Hij was er van in het begin bij. Als drukker van de Vlekho leerde hij het studentenleven van heel dichtbij kennen. Op een dag gingen een paar zatte studentjes uit Den Bisnis wat kopieën halen bij hem, waarvoor ze hem wilden bedanken met een pintje in hun geliefkoosde café; een plek waar hij zijn hart aan verloor. Hij groeide uit tot onze grootste sympathisant en was er steeds bij op belangrijke activiteiten. Wanneer we een evenement in de Vlekho wilden organiseren, was hij steeds diegene die ervoor zorgde dat we daar terecht konden. Makke was steeds te herkennen aan zijn zwart/paarse Anderlechttrui en een frisse Jupiler in zijn hand. Op 16 november 2020 moesten we helaas zijn triest overlijden vernemen. Als eerbetoon maakt zijn Pro Gaudio-trui steeds deel uit van het decor op cantussen en officiële momenten.

PiM Emmen

Pim is ons oudste actieve lid tot op heden, en doet elk jaar zijn uiterste best om aanwezig te zijn op de belangrijkste activiteiten zoals doop, schachtenweekend en ontgroening.

Hij is gedoopt en ontgroend in het jaar 2005, en was P.R. in 2007-08. Hij komt uit Tilburg in Nederland en brengt vandaar ook zijn favoriete drank mee:
Schrobbelèr.
Daaraan is ook zijn persoonlijk uitgevonden cantusstraf gelinkt: de muur van Tilburg (wat die precies inhoudt, zal je zelf moeten ontdekken 😉).

Wees dus zeker aanwezig op de activiteiten waar hij naartoe komt, zodat je deze levende PG-legende kan ontmoeten en verhalen horen over de ‘goeien ouden tijd’.

Makke

PRO GAUDIO

Pro Gaudio is de studentenvereniging voor studenten Toegepaste Taalkunde en Lerarenopleiding aan de KU Leuven campus Brussel en Odisee in de Stormstraat.

DOOPGROEPEN

Uiteraard zijn we als leden van Pro Gaudio allemaal één. Toch bestaat onze vereniging uit twee doopgroepen: Hägars en Huggies. Op deze manier creëren we een beetje een gezonde rivaliteit binnen de vereniging. Beide doopgroepen hebben gedurende het academiejaar enkele afzonderlijke activiteiten (zoals de “Hägargames” en de Huggies’ knal TD “Matroesjka’s”).

De onderverdeling in een van de twee doopgroepen hangt af van de feuten hun “prestaties” tijdens Bierkoning en Convent. Na de laatstgenoemde activiteit worden ze gekocht worden door een van beide doopgroepen.

OPRICHTING EN PROSENIOREN

Pro Gaudio werd in 2001 opgericht door Sid Van Alsenoy en Lienert Van Coillie. Hier is een overzicht van alle prosenioren.

 • 2001-2002: Sid Van Alsenoy
 • 2002-2003: Johan Lisabeth
 • 2003-2004: Michel Tiberghien
 • 2004-2005: Roel Haesaerts
 • 2005-2006: Peter Keuleers
 • 2006-2007: Bas Goedeme
 • 2007-2008: Stijn Wouters
 • 2008-2009: Charlotte Capelle
 • 2009-2010: Kevin Schiettecatte
 • 2010-2011: Joris Raskin
 • 2011-2012: Charles Vanmarsenille
 • 2012-2013: Mathijs Vanduffel
 • 2013-2014: Servaes Nys
 • 2014-2015: Jonas Bohner
 • 2015-2016: Dimitri Vanschoenwinkel
 • 2016-2017: Lieke Van Rompaey
 • 2017-2018: Sam Suttels
 • 2018-2019: Kathleen Peters
 • 2019-2020: Robbe Ivens
 • 2020-2021: Bryan De Craene
 • 2021-2022 Thibaut Bastiaens
 • 2022-2023 Gil Van Roye

CLUBSCHILD

Pro Gaudio

Pro Gaudio is de naam en lijfspreuk van onze vereniging. Pro Gaudio staat letterlijk “voor ’t plezier”.

Vlaamse Leeuw

Linksonder staat de Vlaamse Leeuw. Die vertegenwoordigt geen politieke betekenis, maar staat voor de aansluiting bij een Vlaamse hogeschool of universiteit.

Fakkel

Linksionder zie je de fakkel, die haar oorsprong vindt in het schild van Ara Lingua en symbool staat voor Toegepaste Taalkunde (vroeger Vertaler-Tolk). Hierover lees je meer in het onderdeel “geschiedenis.”

Staf van Hermes

Langs de fakkel staat de staf van Hermes, de god van de handel. De staf staat voor Handelswetenschappen. Pro Gaudio focust zich sinds enkele jaren geleden vooral op studenten Toegepaste taalkunde en Lerarenopleiding.

Zirkel

De rechterkant van het schild wordt de zirkel genoemd. Dat is een soort van monogram. In onze krul herken je de P en de G van Pro Gaudio. De drie lussen in de krul staan voor “ut vivat, crescat et floreat”, “opdat ze mogen leven, groeien en bloeien”. Achter de krul vinden we drie kleuren: het groen staat voor Brussel, het wit voor Vertalers-Tolken en het blauw voor Handelswetenschappers.